Lønner det seg å kuppe?

Elsket og hatet.
Men lønner det seg?

Boliger du ikke finner andre steder

Hva er kupping?

Kupping er fenomenet der noen kjøper en bolig før den planlagte visningen avholdes. Kjøper gir direkte bud til boligeier, som kan velge om de vil akseptere budet og dermed avlyse visningen. Som regel må kjøper gi et bud over prisantydning for at selger skal være villig til å selge uten budrunde.

Fordelene

  • Du kan sikre deg boligen, til en pris du er villig til å betale.

  • Du slipper stresset med en budrunde.

Ulempene

  • Du risikerer å betale over markedspris. Det er tross alt ikke sikkert at andre hadde deltatt i budrunden.

  • I tillegg må du selv ta ansvar for å formidle forbehold ved budet, ettersom megler ikke kan involveres på samme måte.

Homies illustration

Men lønner det seg å kuppe?

Forsøker du å kuppe en bolig som allerede er lagt ut til salgs har de fleste allerede skaffet seg megler og gjort klart til visning, så du må ofte by en god del over prisantydning for at selger skal akseptere budet.

En analyse  gjort av 110 000 boliger i perioden 2010 - 2017 viste at boliger som kuppes som regel går mer over takst enn boliger som ikke kuppes. Til gjengjeld går de ikke like langt over takst som de kan gjøre ved en budrunde, så man unngår ekstreme utfall for både selger og kjøper.

En annen analyse  gjort av Forbrukertilsynet viste at boliger som ble forsøkt kuppet, men takket nei gikk enda høyere over prisantydning i den påfølgende budrunden.

Så the jury is still out på hvem det lønner seg for.

Homies - Tryhomies.no - Brand image - Logo

På Homies tror vi at kupping kan være bra for både kjøper og selger, dersom boligen kuppes før man har skaffet megler og betalt for en haug med andre tjenester.

Som kjøper betaler du noe over prisantydning, til gjengjeld sikrer du boligen, uten budrunde, før den ellers ville vært på markedet.

Som selger er du sikret en god pris, du slipper stresset med å fikse bolig til visning og du slipper ca 100 000 kr i salgskostnader.

Tenk på off market kupping som E-bay sin buy now button. Du kan betale litt ekstra for å kjøpe noe med en gang, eller du kan vente til budrunden. Den starter på en lavere pris, men du vet ikke hva objektet til slutt vil selges for.

Boliger du ikke finner andre steder

Kunne du solgt boligen dersom du fikk riktig pris?

Legg ut boligen, så er du åpen for muligheten.

Les mer om åpen for bud og kupping