Noen tips til boligkjøp

Trolig din største investering. Ofte preget av tidspress, forvirrende uttrykk og FOMO.

Homies - Tryhomies.no - Brand image - Logo

Bud er bindende.
Ikke by på flere boliger samtidig.

Kanskje åpenbart, men i de fleste andre land er ikke dette tilfellet. Ergo, by på én bolig av gangen. Etter akseptfrist er ikke budet lenger bindende, så da kan du legge inn bud på noe annet.

Ha finansieringsbevis på plass, du vet aldri når du trenger det.

Når du først finner drømmeboligen kan det gå kjapt. Dersom det er aktuelt å kjøpe ny bolig kan det være lurt å ha finansieringsbeviset klart selv om du “bare kikker”.

Det tar som regel et par dager å få, enda mer om du trenger e-takst. Og det er skikkelig surt å gå glipp av en bolig p.g.a dette.

Hvordan vurdere boligverdien?

Dette er ikke lett, men ved å bruke flere metoder kan du få en grei følelse av om den er overpriset eller underpriset ifht til lignende boliger.

Hjemla

Hjemla (tidligere Virdi) har landets mest avanserte verdiestimat for bolig og inkl. kjente egenskaper forrige salgssum o.l. i algoritmene sine. Hjemla besitter ikke all info om innhold og standard på boligen, så det kan være avvik mellom deres estimat og den faktiske boligverdi. Men verdt å sjekke ut.

Sjekk verdiestimat på Hjemla

Kvm pris

En klassisk måte å vurdere boliger på. Sammenlign boligen med kvadratmeter priser i samme bydel (finn en bolig i samme området på Finn for et bra grunnlag). Verdt å merke seg:

  • Kvm pris baserer seg på P-rom. Har boligen større bruksareal som kan omgjøres til P-rom kan kvm prisen gå ned.

  • Balkong/terrasse o.l. er ikke inkl. i kvm pris.

  • Noen boliger har langt mer areale enn kvm pris vil tilsi, f.eks. hvis boligen har skråtak, eller hems/kjelleretasje som ikke har målbart areale.

Pris er ikke bare prisantydning

Husk å inkludere følgende

  • Omkostninger Dette inkluderer pantedokumenter, tinglysning, og dokumentavgift på 2,5% for (selveier boliger).

  • Felleskostnader Sjekk hva som er inkludert f.eks. nedbetaling av fellesgjeld, varmtvann, fyring, internett o.l. som vil påvirke privatøkonomien din. Og spør om det er planlagt større økninger utenom vanlig prisjustering.

  • Fellesgjeld Spesielt for andel og aksjeleiligheter kan dette være et betydelig beløp. Sjekk også nedbetalingsvilkårene (tid, rente, avdragsfrie perioder o.l.) og om det er planlagt å ta opp mer lån.

Spør meglere om råd

Kjenner du noen flinke meglere vil de ofte være behjelpelig med råd angående markedsverdi til boligen. Hvis du ikke kjenner noen kan du be om råd fra en megler via Homies. Det er gratis og uforpliktende.

Boligverdien er ikke en eksakt vitenskap, så til slutt er det du som setter hvilke pris du kan, og er villig til å betale, som avgjør hva boligen er verdt.

Strategi for budgivning

Det er mange myter rundt hvordan gi bud, heldigvis har noen forsket på dette.

Skremmebud

Et skremmebud er et bud godt over prisantydning som skal skremme bort de andre. Dette funker dårlig, med mindre du ønsker å betale mest mulig for boligen. Det setter utgangspunkt for budrunden høyt og pleier å øke prisen ifht å starte med mindre bud.

Kupping før visning

Dette bidrar som regel til at den selges noe over takst, men til gjengjeld unngår du ekstreme utfall som kan skje ved hete budrunder.

Ca 5% takker ja til kupping før visning, innimellom til ,eller under, prisantydning. I et uforutsigbart marked verdsetter folk vissheten av å få solgt, så om du virkelig vil ha boligen er det en mulighet.

Inkrementell økning av bud (anbefalt)

For å få boligen til markedsverdi anbefales det å inkrementell øke budet, gjerne med 10 000 kr per gang. Sørg for å ha en tydelig maksgrense, og ikke bli revet med av en budrunde.

Nyttige artikler

Gratis, uforpliktende og veldig enkelt!